Anasayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle

Sitene Ekle Künye Arşiv  İletişim  rss  
ANASAYFA VİDEO GALERİ FOTO GALERİ İLETİŞİM  
 
Kasım KAPLAN 1956- .....
NOT
ABDURRAHİM KARAKOÇ
NECİP FAZIL
MEHMET AKİF ERSOY


TÜRK DİL BAYRAMI 26 EYLÜL - EYLÜL - Kasım Kaplan
 
TÜRK DİL BAYRAMI 26 EYLÜL
BU HABERİN EKLENME TARİHİ 15-09-2017 / 22-02

 

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm Eylul Haberleri  
TÜRK DİL BAYRAMI 26 EYLÜL

DİL BAYRAMI       (6 şiir)

Dil;bir toplumun kendi aralarında anlaşmak için kullandıkları bir ses veya işaretler sistemidir.

İnsanlar toplu yaşayan ve birbirlerine muhtaç varlıklar olduğu için, duygu düşünce ve ihtiyaçlarını anlatmak için diller oluşmuştur. Zamanla kurallarla kayıt altına alınan bu sistem  toplumun, milletin özelliklerini, kültürünü örf ve ananesini içeren  ve bir sonraki nesillere taşıyan en hassas bir iletişim ve taşıma sistemidir.

Dil;gerek fert gerek, millet olarak varlığını en üst düzeyde korumak, yüceltmek ve yaşatılması  gereken en önemli unsurdur.ferdin kişisel yaşamıyla doğrudan ilişkili olan dil onun toplumdaki yerini tayin eder .Kaba saba ve bozuk bir lehçeyle konuşan bir insanın aydın bir toplumda yer bulması ,kabul görmesi hemen hemen imkansız gibidir.Çevre ve yaşantıyla yapılanan dil, ferdin geleceğinde büyük rol oynar.

Kaba ve geri kalmış bir çevrede yetişen insanların genelde dilleri ve davranışları da kaba olduğu bir gerçektir. Dil ile davranışlar arasında kuvvetli bir ilişki vardır.Bir insanın kullandığı kelimeler onun hakiki dünyasının büyük bir kısmını teşkil eder.

Çocuk hani toplumda doğmuşsa o toplumun dilini ve davranışlarını öğrenir. İnsan oğlu dil öğrenmeye hazır bir yetenekle doğar. Ve dil öğrenmek için en iyi yaşlar ilk öğretim dönemine kadar sürer bu bakımdan çocuklarımıza gerçekten güzel olan dilimizi akıcı anlaşılır ve kurallarına uygun bir şekilde anlatma ve anlama becerisini kazandırmak lazımdır bu veli,öğretmen herkesin görevidir.

 Dilde elbette çevrenin önemi büyüktür.Bir milleti birbirine bağlayan bağların başında “dil gelmektedir”dilini  koruyamayan ve geliştiremeyen varlığını da geliştiremez çünkü örf adet ananeler ve devlet millet olma değerlerini dil ile taşınabilir.Dil bozulursa taşınan değerlerde bozulur yada kaybolur.ve millet olma özelliği kalmaz ,başı bozuk bir topluluk haline gelir ki;geçmişi ile geleceğini birbirine bağlayan bir bağ kalmaz.Bunun için bir millet kendisini korumak için önce dilini korumalı ve geliştirmelidir.Dil çevre ve şartlara göre toplumla beraber büyüyen bir canlı gibidir onu beslemek korumak kurallarına uygun olarak geliştirmek gerekir.Dilin zenginliği o toplumun  yaşamı ve kültürüyle doğrudan ilgilidir. Bugün tarihte dilini koruyan Türkler benliklerini ve dinlerini de korumuşlardır, bunu yapamayan ise kendi öz benliklerini ve dinlerini, öz değerlerini kaybederek milliyetlerinden de olmuşlardır, Macarlar gibi .

Devlet  olarak varlığını muhafaza ederek özgür ve ileri devletler sınıfına dahil olmak için; dilin korunması ve kendi kurallarına uygun olarak halkın anlayıp konuşabileceği şekilde kullanılması kaçınılmazdır. Dili fertler ve toplum korur ,geliştirir,Devleti ve milleti ise dil korur .Milletin geçmişini kültürü ,örf ve ananelerini koruyarak aydınlık ve çağdaş bir geleceği hazırlamak için dilin korunmasına ve tabii halinde geliştirilip zenginleşmesine bağlıdır.

 Milleti meydana getiren fertlerin en önemli yönünü ifade eden dil, bu öneminden dolayıdır ki her milletin dil adı,kendi milliyet adı ile anılır.Türkler  Türkçe ,İngilizler İngilizce ve almanlar almanca vs. çünkü dil ;kültür ve ülkü birliğine en temel faktördür . toplumu birbirine daha çok yaklaştırır kaynaşmayı arttırır .kültürün taşınmasına ve gelişmesine sebep olur ve daha birçok özellikleriyle milli birliğin kuvvet bulmasına hizmet eder.

Osmanlının son dönemlerinde farklı dillerin etkisinde kalarak halk ile aydın kesim ile büyük bir uçurum olmuş dilimiz kendi özelliklerini kaybederek Arap ve Fars dillerinin etkisi altında kalmıştır .Harf devriminden sonra(1 kasım 1928) Latin alfabesine geçilince çoktan beri daha önceden zaman zaman  Türkçe yi yabancı dillerin boyunduruğundan  kurtarmak ve onu öz benliğindeki zenginliğine kavuşturmak için çalışmaları hızlandırmıştır.             Atatürk Türk dili üzerine araştırmalar yapmak ve yabancı kelimelerden arındırmak, kendi kuralları çerçevesinde geliştirmek için çalışmalar başlattı            12 temmuz 1932 de “Türk dil Kurumu’nu”kurdu.26 eylül İstanbul dolma bahçe sarayında “1. dil kurultayı toplandı”9 gün süren kurultay sonucunda “Türk dilinin öz güzelliğini öne çıkarmak onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüceliğe eriştirmek” için amacında birleşirdi.Atatürk’ün başkanlık ettiği dil kurultayına bakanlar milletvekilleri üniversite öğretim üyeleri dilciler ve halk temsilcileri katılarak görüşmeleri izlediler ve bu kurultay 26 eylül gününün dil bayramı olarak kutlanmasına karar verdi.Bu kurultay sonrası bakanlar kurulu tarafından onaylanan yönetmelik gereğince.”yerel yöneticiler  başkanlığında”oluşturulan kurullar  çok büyük gayretle çalışarak “halkın ağzından söz ve terim derleyerek” bunları fişlediler ve birkaç ay içinde 130.000 civarında fiş derlenmiş oldu neticesinde 1937-38 eğitim öğretim okullarda yeni sözcük ve terimlerle yazılmış kitaplarla girildi.

Ulu önder Atatürk TBMM’nin açılış konuşmasında bu olaya değinerek”dil kurumu en güzel ve feyizli  bir iş olarak türlü bilimlere ait terimleri saptamış ve bu nedenle dilimiz yabancı dillerin etkisinden kurtulma yolunda temel adımını atmıştır.”sözleriyle duyduğu mutluluğu açıklamıştır.

Tarihte de bu konunun önemi anlaşılmış ve çeşitli çalışmalar yapılmıştır .Göktürk Hakanı Bilge kağan, 732 yılında Orhun kitabesinde “bir ulus dilini yitirdiğinde özgürlüğünü de yitirir” diyerek dilin önemini  vurgulamıştır.daha sonra Türkçe yi korumak için büyük Türk düşünürü Hacı Bektaşi velinin önerileri ile de Karaman oğlu Mehmet bey 15 mayıs 1277 tarihinde bir ferman vererek “bu günden sonra divanda dergahta bargahta mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmayacak” emrini vererek Anadolu da  Türk milli şuurunun gelişmesinin önünü açmıştır.

Dünyada en çok konuşulan 5 .sırada olan Ural Altay dil ailesinin Altay kolundan,son ekli,bitişikli bir dil olup çeşitli lehçe ve şivelere ayrılmaktadır Bu gün Türk dünyasını teşkil eden devlet ve tür ki topluluklar ortak alfabeye gitme çalışmalarını sürdürmektedirler.bu çalışmalar netice verdiğinde Türkçe dünyada hızlı bir gelişim sağlayacak ve dünyadaki tüm Türkler arasında birbirimizi daha iyi anlayarak ve güçlü bir dayanışma sağlayarak Türk dünyası çok daha güçlü olarak hakkettiği en üst seviyelere gelecektir.

 

Atatürk diyor ki...

-Ülkesini,yüksek bağımsızlığını korumasını bilen  Türk Ulusu, dilini de           yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.

-Türk dilinin kendi benliğine,aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için,bütün devlet kurumlarının, dikkatli,ilgili olmasını isteriz.

-Türk demek, dil demektir. Ulusun çok açık çok açık niteliklerinden birisi de dildir. Her şeyden önce ve kesinlikle Türkçe konuşulmalıdır.

-Milli duygu ile dil arasındaki bağ çok güçlüdür.Dilin ulusal ve zengin olması, milli duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin ne zenginlerindendir.; yeter ki bu dil,bilinçle işlensin. K.KAPLAN

 

 

 

 

 

GÜZEL TÜRKÇE

 

Türkçem güzel oldukça 

Anlarsın okudukça

Dili bozan bir etken

Türkçede uydurukça

 

Atanı anlamazsın

Geçmişi tanımazsın

Dağılırsın bir iken

Tam birlik olamazsın

 

Kaybeder ünümüzü

Şaşırtır yönümüzü

Tarihle övünürken

Siler kültürümüzü

 

DİL BAYRAMI

 

Bugün Türk Dil Bayramı

Toplanıp kutlayalım.

Herkes onun hayranı,

Türkçe’yi koruyalım.

 

Ne güzeldir Türkçemiz,

Ural-Altay kökünden.

Hep atamız dedemiz,

Konuşurdu bu dilden.

 

Hem asildir hem zengin,

Dillerin arasında.

Başka dil olmaz dengin,

Türklerin dünyasında.

                                                                                           

 

DİL İLE KONUŞULUR

 

Dil ile konuşulur

Dil ile anlaşılır

Dili olmayan devlet

Dilimle paylaşılır

 

Devlet  dilsiz olamaz

Yıkılır yol alamaz

Kaybeder benliğini

Kendisini bulamaz

 

En güzel dil dilimiz

Dilsiz tutmaz elimiz

Yağar üstüne zillet

Kaybolur milletimiz

       DİL

Bize  Türkçe yakışır

Kültür dille oluşur

Kim dil iyi kullanmaz

Gider yabancılaşır

 

Dil milletin özüdür

Kulağıdır gözüdür

Dilsiz devlet yaşamaz

Büyüklerin sözüdür

 

Dil milleti yaşatır

Ulus yapar kuşatır

Dilsiz millet olamaz

Çöküntüyü başlatır

 

 

          YABANCI KELİMELER

 

Yabancı kelimeler

Onunla ölür diller

Güzel Türkçe dururken

Nemize öbür diller 

 

Kitaplar ve eserler

Bütün resmi belgeler,

Türkçede yazılmıştı,

Yazılı kitabeler.

 

Millet yaşar diliyle

Kültürü, töresiyle

Kim dile önem vermez

Kaybolur  milletiyle

 

 

TÜRKÇEYİ KORUMALI

 

Türkçeyi korumalı

Yapmacıktan kaçmalı

Hep birlik olmak için

Türkçeyi kullanmalı

 

Güzel kullan Türkçeyi

Bozma sakın lehçeyi

Bülbül yanlış öterse

Tez soldurur bahçeyi

 

Türkçemdir ana dilim

Onsuz lal olsun dilim

bize düşman olanlar

Dilinsin dilim dilim

 

 

 


TÜRK DİL BAYRAMI 26 EYLÜL : Google'da Ara
TÜRK DİL BAYRAMI 26 EYLÜL


 
 
Bu Haberi Arkadaşıma Gönder :
 
Adınız / Soyadınız :
E-mail Adresiniz :
Arkadaşınızın Adı :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
 
   
 
 ADI SOYADI :  
 
 E-MAİL :  
 
 
 
 
 
 
        EYLÜL

  DEMİRYOLLARI HAFTASI (EYLÜL AYININ SON


                         Demir yolları   Kıvrım kıvrım uzanır Geleceğe yol alır Çelik raylar üstünde

  ÖĞRENCİ GÜNÜ ŞİİRLERİ


          ÖĞRENCİYİM BEN Ben bugün öğrenciyimYarın büyüyeceğimBirçok bilmediğim varElbet öğreneceğim Ben her gün okulday

 
           BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

 

 

 

 

           EN SON EKLENENLER

           İÇERİK ARAMA
 

           ANKET
Sitemizi Beğendiniz mi?
% 98 √ Toplam : 40 - Evet Çok Beğendim
% 0 √ Toplam : 0 - Evet Ama Eksiklikleri Var
% 0 √ Toplam : 0 - Biraz Beğendim
% 3 √ Toplam : 1 - Beğenmedim
   


RSS 2010 Kasım Kaplan Resmi Sitesi
Site iceriginin telif hakki bildirilmeksizin kullanilmasi yasaktir
8
Gizlilik ilkeleri | Kullanim Kosullari | Kunye | Iletisim Yonetim |  
Kasim KAPLAN | www.kasimkaplan.com
iletisim@kasimkaplan.com