Anasayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle

Sitene Ekle Künye Arşiv  İletişim  rss  
ANASAYFA VİDEO GALERİ FOTO GALERİ İLETİŞİM  
 
Kasım KAPLAN 1956- .....
NOT
ABDURRAHİM KARAKOÇ
NECİP FAZIL
MEHMET AKİF ERSOY


ABDURRAHİM KARAKOÇ - ÜST RESİMLER - Kasım Kaplan
 
ABDURRAHİM KARAKOÇ
BU HABERİN EKLENME TARİHİ 15-02-2017 / 20-43

 

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm Ustresimler Haberleri  
ABDURRAHİM KARAKOÇ

 

4 Temmuz 2013 Perşembe

ABDURRAHİM KARAKOÇ’UN HAYATI, EDEBÎ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ

ABDURRAHİM KARAKOÇ’UN HAYATI:

Abdürrahim Karakoç, 7 Nisan 1932 tarihinde Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin Ekinözü (Cela) köyünde (1991’de ilçe oldu) doğdu. Babası, halk şairi çiftçi Ümmet Efendi; annesi ise Fadime Hanım’dır. Ünlü şair ve yazar Bahaettin Karakoç’un kardeşi, şair ve eğitimci Ertuğrul Karakoç’un da ağabeyiydi.

Ekinözü Köyü İlkokulunu bitirdi (1944). Ortaokula gidemedi. Marangozluk öğrendi. Bir süre köyünde çiftçilik, marangozluk yaptı. 1958 yılında Ekinözü’nde belediye teşkilatı kurulunca, muhasebeci olarak belediyede memuriyete başladı. 1981 yılının Mart ayında emekliye ayrılıncaya kadar bu görevini sürdürdü. Emekli olunca ailesiyle Ankara’ya yerleşip Sincan’da sanat çalışmaları yaptı. Gazetecilik, köşe yazarlığı, şairlikle geçimini sağladı.

20. ve 21. yüzyıl Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden Abdürrahim Karakoç, akciğer enfeksiyonu tedavisi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 7 Haziran 2012 Perşembe günü solunum yetmezliği sonucu son nefesini verdi. Cenazesi, 8 Haziran 2012 Cuma günü Ankara Kocatepe Camisi’nde kılınan Cuma ve cenaze namazlarının ardından Bağlum Mezarlığı’nda Şeyh Abdülhakim Arvâsi (1865-1943) Türbesi’nin yanında toprağa verildi. Cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı.

ABDURRAHİM KARAKOÇ’UN EDEBÎ KİŞİLİĞİ:

Abdurrahim Karakoç’un dedesi ve babası da şairdi. Ayrıca, Elbistan’da çok sayıda halk şairi yaşamaktadıydı. Bu sebeple, halk şiiri ikliminde doğup büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren şiir yazmaya başladı. İlk şiirleri Elbistan’da yayımlanan Engizek gazetesinde basıldı (1955). !958 yılına kadar yazdığı şiirleri beğenmeyerek yok etti. 1958’den sonra yazdıklarını Hasan’a Mektuplar adıyla 1964’te yayımlayınca ünü yayıldı. Âşık tarzı şiir tekniğini benimsedi. Hece ölçüsüyle mahallî söz dağarcığı ve ağız özelliklerini ustalıkla kullanmayı bildi. Ancak bağlama çalmayı öğrenememişti. Mahlas almayı da düşünmemişti. Çok az şiirinde Karakoç mahlasına yer verdiği görülmüştür. Az sayıda serbest vezinli şiiri de vardır.
 
Şiirlerinde aşk ve vatan sevgisinin yanı sıra toplumsal bozuklukları da ele aldı. Mizah yüklü yergi, taşlama şiirleri gençler arasında ezberlendi. Siyasal ve toplumsal bozuklukları eleştirdiği şiirleri dolayısıyla hakkında otuza yakın dava açıldıysa da tamamından aklandı. Şiirleri Fedai, Devlet, Töre, Bizim Ocak dergileriyle; kendisinin çıkardığı Yeni Ufuk ile Yeni DüşünceYeni Hafta ve Yeni Akit gazetelerinden yayımlandı. Gündüz ve Yeni Akit gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
 
Yüze yakın şiiri, türkü ve şarkı biçiminde bestelendi ve ününe ün kattı. Musa Eroğlu ve Zekeriya Bozdağ’ın bestelediği Mihriban, Mahzunî Şerif’in bestelediği Tohdur BeğHâkim Beğ, Esat Kabaklı’nın bestelediği Gel Gayrı, Bayram Bilge Tokel’in bestelediği Dağ ile Sohbetİncinmesin Uğur Işılak’ın bestelediği Suları Isıtamadım ve Ekrem Çelebi’nin bestelediği Sultanım gibi. Dava şiirlerinden bir bölümü marş hâline getirildi. Hak Yol İslâm Yazacağız şiiri gibi.
 
Bir grup şiiri Mehriban/Goşgular adıyla Aşkabat’ta Türkmen lehçesiyle basıldı (1996).
 
Doğuş Edebiyat (S. 20, 1983) ve Genç Kardelen (S. 9, 1998) dergileri "Abdurrahim Karakoç Özel Sayısı) yayımladı. Hakkında Gazi Üniversitesinde 2001 yılında Gülsüm Saldere tarafından "Abdurrahim Karakoç’un Lirik Şiirlerinde Kelime Dünyası) konulu yüksek lisans tezi hazırlandı.
 
Kendi deyişiyle, "Dağda bayırda, ay ışığında şiirler yazdı. Her şiirinin özü mutlak gerçeğe dayanmaktadır. Gününü ve insanlarımızı yorumlamıştır." Toplumsal bozuklukları eleştirdiği yergi, taşlama şiirlerinde mizahî bir üslûp kullandığı görüldü. Kahramanmaraş halk kültüründen seçtiği yerel kelime ve deyimler, kullandığı ağız özellikleri şiirlerine türkü lezzeti verdi denilebilir.

ABDURRAHİM KARAKOÇ’UN ESERLERİ:

Şiir:

Hasan’a Mektuplar (1964)
Hatay Bülteni (Hasan’a Mektuplar’la, 1967)
El Kulakta (1969)
Haberler Bülteni (1969)
Vur Emri (1972)
Bütün Şiirleri (1973)
Kan Yazısı (1977)
Suları Isıtamadım (1980)
Şiirler (1981)
Kar Sesi (1983)
Dosta Doğru (1984)
Beşinci Mevsim (1986)
Gök Çekimi (1991)
Akıl Kazraya Vurdu (1994)
Gerdanlık I (2000)
Yasaklı Rüyalar (2000)
Parmak İzi (2002)
Gerdanlık II (2002)
Yağmur Yerden Yağar (2002)
Gerdanlık III (2005)

Barış Çağrısı (2009)

Deneme:

Düşünce Yazıları (1990)
Sohbet, Söyleşi, Mektup: Çobandan Mektuplar (1996)

ABDURRAHİM KARAKOÇ : Google'da Ara
ABDURRAHİM KARAKOÇ


 
 
Bu Haberi Arkadaşıma Gönder :
 
Adınız / Soyadınız :
E-mail Adresiniz :
Arkadaşınızın Adı :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
 
   
 
 ADI SOYADI :  
 
 E-MAİL :  
 
 
 
 
 
 
        ÜST RESİMLER

  KASIM KAPLAN 1956- .....


         Kasım KAPLAN  11.04.1956.-             Erzurum’da doğdu. İlk, orta ve Lise eğitimini Erzurum’da tamamladı. Edebiy

  NOT


         .

   

NEZAKETLE TEDAVİ


          . ....

Yorum : 0

 

   

,,,


          . ....

Yorum : 0

 
 
           BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

 

 

 

 

           EN SON EKLENENLER

           İÇERİK ARAMA
 

           ANKET
Sitemizi Beğendiniz mi?
% 98 √ Toplam : 39 - Evet Çok Beğendim
% 0 √ Toplam : 0 - Evet Ama Eksiklikleri Var
% 0 √ Toplam : 0 - Biraz Beğendim
% 3 √ Toplam : 1 - Beğenmedim
   


RSS 2010 Kasım Kaplan Resmi Sitesi
Site iceriginin telif hakki bildirilmeksizin kullanilmasi yasaktir
11
Gizlilik ilkeleri | Kullanim Kosullari | Kunye | Iletisim Yonetim |  
Kasim KAPLAN | www.kasimkaplan.com
iletisim@kasimkaplan.com